Begeleiding van ziekte-, rouw- en verliesprocessen
voor kind en gezin

 

Verlies en ziekte kunnen grote invloed hebben op de ontwikkeling van een kind of jongere, op ouders, op de gezinsdynamiek en op andere nauw betrokkenen. Afgestemd op de wensen, de hulpvraag, de ontwikkeling en de behoeften van de cliënt(en) begeleid ik kind en gezin bij het verlies van gezondheid (chronische ziekte), het (naderende) verlies van een persoon (levensbedreigende ziekte of plotseling overlijden), het verlies van lichaamsfuncties en/of het verlies van perspectief.  Hierbij kan het gaan om zowel individuele als gezamenlijke begeleiding.

Kinderen en jongeren communiceren veel doormiddel van emoties, lichamelijke reacties en gedrag. Ze spreken hun eigen taal. Door onder andere beeldend, bewegend en spelend te begeleiden kan ik aansluiten bij de taal die gesproken wordt. Daarnaast zet ik veel psycho-educatie in tijdens mijn begeleiding. Het aansluiten bij de vraag, ontwikkeling, de beleving en het tempo, eerlijkheid,  geborgenheid, betrouwbaarheid en erkenning spelen een essentiële rol om het kind of de jongere in zijn of haar proces goed te kunnen ondersteunen. Hier zal mijn aandacht dan ook naar uitgaan.

Ieder gezinslid gaat op zijn eigen manier om met ziekte, rouw en verlies (heeft zijn eigen copingstrategieën). Dit kan veel impact hebben op de dynamiek in het gezin en vraagt veel van ieder gezinslid. Om meer inzicht te krijgen in de in de copingstrategieën binnen het gezin en het samen vinden van een nieuwe balans, kun je ook bij mij terecht.

“Verlies gaat over het permanent missen van, het afscheid nemen van, het verbreken van de verbinding met en de hechting aan iemand met wie, of iets waarmee, een betekenisvolle relatie onderhouden wordt.” (Wielink, Wilhelm en van Geelen-Merks)

Verlies is onuitwisbaar. Het heeft impact op je lichaam, geest en interactie met je omgeving. Rouw is het leren dragen van dit verlies. Het is een proces waarbij iemand zelf of met steun van anderen stap voor stap om leert gaan met de gevoelens die hierbij kunnen horen. Een intens proces dat met je mee groeit.  Verlies- en rouwbegeleiding kan helpend zijn om de rouwtaken die bij dit proces horen te doorwerken en te leren leven met de nieuwe werkelijkheid. Het vinden van een nieuwe balans tussen het leven en het verlies dat je met je meedraagt. Wanneer het gaat om verlies blijft de verbinding bestaan. Mijn aandacht gaat uit naar het her-inneren; het opnieuw vormgeven van het verlies binnen jezelf. Ieder persoon doet dit op zijn eigen manier.

Ook een ziekenhuis opname of behandeling kan veel indruk maken. Hier kan ik begeleiding in bieden om het ziekenhuisbezoek en/of de behandelingen zo voorspelbaar mogelijk te laten zijn, waardoor angst en stress plaats kunnen maken voor vertrouwen en kracht.  Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bezoek aan een dierbare op de IC, een bloedafname of het plaatsen van een sonde waar veel spanning bij kan komen kijken. Wanneer er sprake is van een nare ziekenhuiservaring bied ik begeleiding bij de verwerking hiervan.